woensdag 10 mei 2017

Dag 16

We zijn net terug, het is nu zeven uur, van een prachtige dag op het eiland Pag. We wilden vanmorgen om acht uur weg maar het werd half negen. Ook nog een mooie tijd. De meeste mensen op de camping liggen dan nog op één oor. De schoonmakers waren al wel weer actief; om zeven uur zag ik ze al weer bezig bij de douches.



Via de Paski Most brug kom je van het vaste land op het eiland. In het noorden kun je de oversteek met een veerdienst maken. Meteen al kom je in een heel apart landschap terecht.  Aan de oostkant van het eiland zie je allemaal rotsen en stenen en aan de westkant  zie je veel meer groen. Dat groen is wel stug en dik; de begroeiing moet bestand zijn tegen de harde wind en de zilte lucht die er op het eiland is. Vandaag hadden we geluk; bijna windstil en de hele dag zon, heerlijk.



Ons eerste doel was het vogelreservaat Veliko Blato. Wel even zoeken eerst maar uiteindelijk vrij simpel te vinden. We zijn uitgestapt bij een bord en we hadden wel een informatiecentrum, al is het maar klein, verwacht. Niets van dat alles. Verrekijker en fototoestel mee en op pad. De krekels en sprinkhanen waren wel actief maar helaas geen bijzondere watervogels te zien en ook geen andere vogels. Een erge teleurstelling voor Freddy! Misschien zouden we vandaag op het eiland nog wel andere vogels te horen en natuurlijk te zien krijgen. De dag was nog lang. 



We zijn weer gaan rijden en even later een schreeuw en Freddy zit bijna achterstevoren in de auto; geen goed idee natuurlijk! Ik zie hem , ik zie hem. Camera! Raam open en knippen maar dat lukte niet. Wat wel lukte waren de mensen die inmiddels achter ons zaten , volgens mij drie auto’s, behoorlijk boos maken. Het was ook gevaarlijk en ondoordacht maar ja, als je zoiets bijzonders ziet! Welke vogel het was, tjaaa, misschien komt hij nog een keer voorbij, helaas vandaag niet meer. Maar we hebben hem wel gezien!



We zijn doorgereden naar het puntje van het eiland, naar het laatste plaatsje, Lun. Daar hebben we koffie gedronken en te voet hebben we het laatste stuk afgelegd, tot het echte eindpunt van het eiland. Een prachtige wandeling . Na ruim een uur waren we terug bij de auto en toen hebben we eerst gegeten, het was inmiddels twee uur. Daarna weer terug gereden; wat een prachtige route is het. Een groot deel van het eiland is verkaveld. Dit is gedaan door de geitenboeren. Om een groot stuk land is een stenen muur gelegd en zo wordt het allemaal verdeeld. Op het eiland lopen 40.000 geiten. We hebben vandaag maar twee kuddes gezien, waar de rest is? Deze geiten leven niet van het gras, dat is er niet, maar van de struiken en kruiden die daar groeien. Van de melk van de geiten wordt kaas gemaakt; hele speciale kaas; de Paski Sir kaas, 40 euro per kilo. De kaas voelt heel hard. We hebben het niet gekocht.



Een andere bron van inkomsten zijn olijven. Grote oude olijfbomen staan in grote groepen bij elkaar. Een mooi gezicht. We hebben bij een tentje wel een paar flesjes olijfolie gekocht.



Ook nog even naar de hoofdstad van Pag geweest, Pag. Een rustig stadje met een leuke boulevard met eet en drinktentjes en waar het ijsje lekker was. We hebben door de smalle straatjes gewandeld en Freddy zag twee hele oude vrouwen , kletsen met elkaar, heel gezellig, en met zwarte lange kleren aan. Veel oude vrouwen dragen lange zwarte kleding; misschien zijn ze weduwe en is het de gewoonte om dat te doen. Hij wilde ze gaan fotograferen. Ik vond dat dat niet kon en toen is hij het gaan vragen. Ja hoor, geen enkel probleem; ze hebben de foto nog bekeken en waren zeer tevreden.



Daarna weer doorgereden want we moesten nog zo’n 75 km. Onderweg nog een aantal keren gestopt om te vogelen en wel wat gezien gelukkig en ook kunnen vastleggen. Een hele mooie dag op een prachtig eiland.

Beste vogelvrinden,
De vogel van gisteren is een fluiter, geraden in tweede instantie door Tom, hierdoor wordt de stand
Beate 7
Tom 8
Wat een dag, ega heeft het al gezegd we hebben hem gezien, helaas kon ik hem niet vastleggen maar wat was hij mooi. Hopelijk krijgen we hem nog een keer te zien.

Vandaag een aantal vogels kunnen spotten, we beginnen met deze.


4 opmerkingen: