vrijdag 12 mei 2017

Dag 18

Vanmorgen om half zeven al beweging naast me in bed, Freddy stond op het punt om op te staan en te gaan vogelen. Vijf minuten later, aangekleed en wel , op pad.  Ik heb me nog maar even omgedraaid en geprobeerd om nog wat te slapen.



Om acht uur was hij terug, geen vogel gezien maar wel natte voeten gehaald. Wel een mooie wandeling gemaakt. Na de douche en het ontbijt en de krant en twee keer koffie, was het inmiddels half elf. 



We hadden al besloten om naar het stadje Nin te gaan. In het boekje van de ANWB wordt het aangemerkt als een mooi en belangrijk stadje in de godsdienst geschiedenis van Kroatie. Er heeft zich daar heel wat afgespeeld maar tijdens de synode van Split, waarbij westerse afgezanten van de kerk van Rome en de oosterse, orthodoxe stroming  bij elkaar kwamen , werd toch beslist door de koning dat de kerk van Rome moest worden gehoorzaamd en dat de kerkboeken in het latijn werden geschreven. Dit alles begon in 700 na Chr en eindigde ongeveer 1000 na Chr. Heel veel moois is bewaard gebleven uit die tijd. Het is een prachtig stadje met mooie straatjes en leuke winkeltjes. Er is een haven met oude vissersboten en een kleine boulevard. Freddy heeft nog een paar waterschoenen gekocht bij een winkeltje, voor de vijver thuis, als hij er weer eens in moet om de pomp te ontdoen van planten en ander groen spul.



Na de wandeling wilden we iets eten en hadden we een restaurantje gevonden waar we mosselen konden eten. Dat leek ons wel wat; het staat in KroatiĆ« vaak op de kaart en we hebben de hoeveelheid mosselen in de zee gezien, dus toch maar eens proberen.  De ober vertelde ons dat er net een bus met middelbare scholieren was vertrokken en ze hadden een enorme puinhoop achtergelaten. Hij moest eerst opruimen, of we 15 minuten geduld hadden. Dat hadden we wel en het was het wachten waard. De mosselen waren prima en de friet en de salade ook.




Bij de toeristen informatie werd ook nog verteld dat er in de buurt een prachtig natuurgebied te bezoeken is. Met de kaart in de hand was dat gebied snel gevonden. We hebben een hele wandeling gemaakt, over houten bruggetjes, vlonders, door riet. Het is nat land en daardoor is er speciale vegetatie en als je geluk hebt, zie je bijzondere watervogels. Laten die vandaag nou net allemaal op pad zijn en zich niet in dit natuurgebied ophouden. Dat was wel jammer maar het was prachtig om er te wandelen en te kijken. Met de verrekijker en als je flink inzoomt met het fototoestel, verschijnt er voor de lens ook nog wel eens een vreemde vogel. Deze was naakt en voelde zich onbespied tijdens het genieten van de zon. We hebben hem verder niet gestoord en zijn een ander pad in geslagen.

Om half zeven waren we weer op de camping. Nog meer campers en caravans dan vanmorgen.  Zo zachtjes aan wordt het steeds een beetje drukker, nog wel steeds de grijze mens die op pad is en gezinnen met hele jonge kinderen. Wat wel opvalt is dat wij het houden bij goedemorgen en dag enz. en de andere kampeerders in de buurt  hele gesprekken hebben met elkaar. De tv schotels worden bekeken, de aansluiting voor elektra, welke borstel heb jij voor het schoonmaken van de camper. Als je goed oplet en kijkt, hoor en zie je heel veel; soms is dat zeer vermakelijk en leuk! Maar niet alles kun je opschrijven, soms zit er zelfcensuur op!

Op een menukaarthouder stond een mooie spreuk:” luck is an attitude”. Ik moest er even over nadenken maar kan me er wel in vinden. Je moet er zelf iets van maken, een ander kan er invloed op uitoefenen maar uiteindelijk moet je geluk toelaten en het beleven.  
Zo, wat een zware afsluiting dit keer. Wij gaan een broodje eten, lekker!

Beste vogelvrinden,
De vogel van gisteren is een torenvalk, wel een beetje moeilijk te herkennen, geraden door Tom. Hiermee is de stand geworden.
Beate 8
Tom 9
Het blijft heel spannend.

De vogel die ik vandaag in het natuurpark heb gespot heb ik gisteren ook al gefotografeerd, het was toen een heel jong exemplaar, dus de vogel van vandaag dan maar, veel succes!


4 opmerkingen: