donderdag 18 mei 2017

Dag 24

Onze tweede dag Plivice Natuurpark. Wat een prachtige dag was het weer. De zon stond de hele dag hoog aan de hemel, het was zo’n 24 graden en vandaag konden we zonder fleece wandelen. Ze lagen wel in de auto maar gelukkig niet nodig. We hebben geen gebruik gemaakt van boot of bus ; het was goed te doen. In totaal hebben we in twee dagen ongeveer 15 kilometer gewandeld. Wel omhoog en omlaag en met regelmatig rustpauzes om te kunnen genieten van de mooie dingen om ons heen. Het is een aanrader als je hier in de buurt bent. In het hoogseizoen zal het wel heel erg druk zijn. Wij vonden al die bussen met gezelschappen, die er vandaag ook weer waren, al druk af en toe. Ook dachten we als we die grote groepen zagen: dit willen we toch echt niet! Het zal voor veel mensen de oplossing zijn om op zulke bijzondere plekken te komen en veel mensen vinden het ook gezellig om zo te reizen. We zijn er misschien niet sociaal genoeg voor;  we hebben toch wel graag zelf de regie in handen van ons doen en laten.




Met de auto zijn we naar ingang één gereden en vandaar aan de wandeling begonnen. Eerst onderlangs en terug bovenlangs. Onderlangs loop je dicht langs de meren en de watervallen en bovenlangs bekijk je het van grote hoogte; allebei zo mooi. 



Halverwege het beneden pad, kun je besluiten om via een hele grote grot, die in de loop van de eeuwen is ontstaan, een stuk naar boven te lopen.  Er staat een bord, op eigen risico betreden, en dat hebben we ook gedaan! Het was prachtig om er doorheen te lopen, via trappen met af en toe een leuning of een stuk steen om je aan vast te houden. Was je boven dan kon je via een verkorte route terug naar het begin maar we hadden nog een groot deel niet gezien dus weer terug gelopen via de grot en onze route vervolgd.

Tijdens deze wandeling kwamen we ook bij de hoogste waterval, 78 meter is het verval. Alle watervallen worden gevoed door de meren maar alleen de hoogste, Veliki Slap, wordt gevoed door de rivier de Plivice en stort dan in het Sastavci meer. Een machtig gezicht en geluid als je daar dichtbij staat.




Op een marmeren tweezitsbank hebben we onze lunch opgegeten. Hoe sjiek toch!
Soms vallen mensen of dingen op en ik moet dat dan toch even vermelden. Een hele groep Aziaten die op een gegeven moment voor ons liepen, droegen een blauwe plasticzak met een treksluiting en in die zak zaten drie tempexbakjes met deksel, ik gok met eten, een bekertje met iets en volgens mij een reep van iets. Allemaal houden ze die zak dan ook vast aan de sluiting zodat die zak steeds naast hen bengelt. In de andere hand hebben ze een fototoestel of telefoon . Als ze dan achter elkaar over een loopplank lopen met allemaal dat blauwe tasje, prachtig! 



Eén van die dames droeg een paar bijzondere laarzen, goudkleurig  met gaten. De laarzen reikten tot boven haar knie en er was meer gat dan laars. Dit soort dingen behoren dan ook tot de bezienswaardigheden op zo’n dag.



We moesten natuurlijk nog boodschappen halen en we zijn weer afwasmiddel vergeten. Het lukt maar niet om daar aan te denken. Ook kunnen we geen muesli repen of zoiets vinden. Op het volgende adres maar een poging wagen. Morgen vertrekken we richting Pula, zuid Istrië.  Vanavond nog even met de ANWB app een paar campings zoeken en dan op tijd rijden. De afstand is ongeveer 280 km.  maar het is geen autobaan dus dat schiet niet zo op. We hebben natuurlijk wel de tijd.
Het eten wordt al voorbereid en we eten wraps met groenteprut erin. Zo noemen we het! Klinkt niet lekker maar is het wel, hoop ik!!

Beste vogelvrinden,
De vogel van gisteren is heel snel geraden, Tom was net iets eerder. Het is een wilde eend (kuiken)

Vandaag heb ik een vogel gespot waarvan ik helaas de naam niet kan achterhalen,  dus een vogel gepakt die ik al eerder gefotografeerd heb.




2 opmerkingen: