dinsdag 2 mei 2017

Dag 8

De stapel was die er lag moest er toch aan geloven vandaag. Het weer was ons eerst niet zo goed gezind maar gaandeweg de ochtend klaarde het op en brak de zon door de dikke bewolking heen. Het was vanmiddag zelfs 25 graden. We hebben een boterham onder de luifel gegeten. Een mooie waslijn kon natuurlijk niet ontbreken en daar had Freddy weer wat op gevonden; een paar bomen en scheerlijnen. Een prima constructie, al ging dat wel erg doorhangen door de natte was.
We zijn ook in het bezit van een kampeerdroogmolen maar daar word je niet veel was aan kwijt. Alles is droog en we kunnen er weer even tegen.



Op de camping wordt er de hele dag gepoetst , geveegd, de vuilnis opgeruimd, met kruiwagens troep opgehaald en dit allemaal door vier vrouwen, wel van die flinke dames met spierballen. Heel vriendelijk overigens. Bij de receptie zitten de mooie, jonge meiden. Je krijgt als nieuwe bezoeker een rondleiding over de camping door één van de dames. Wij hebben dit overigens niet gehad; het regende toen, dat zal het geweest zijn.

Ook moesten we nog een paar boodschappen doen. Supermarkt Tommy’s, is zo’n 1,5 kilometer hier vandaan. Een kleine wandeling via het strand. Er lag verse vis maar de mevrouw die ons kwam helpen , maakte de vis niet schoon. Dat werd dus een karweitje voor onszelf of vis uit de diepvries. Freddy koos voor zelf schoonmaken. Hij is er nu mee bezig, de kop moet eraf, de ingewanden eruit en de huid moet worden schoongekrabd met een mes. Ben benieuwd wat het gaat worden. Het is zeebaars. Daarbij gebakken aardappeltjes en sla. Een koningsmaal, denk ik/hoop ik! De mensen in de supermarkt zijn niet erg vriendelijk. Bij het brood kon er nauwelijks een groet en een brood vanaf en ook aan de kassa is de vreugde en de vriendelijkheid ver te zoeken.

Vanmiddag zijn we nog een eindje richting Split gereden. Aan de kust liggen zeven vestingdorpen die allemaal Kastela heten en dan nog een toevoeging er achter; wij zijn naar Kastela-Luksic geweest. 






Een prachtige gerestaureerde vestingstoren zagen we daar. Wij waren er om 4 uur en toen ging het dicht maar ook van de buitenkant was het prachtig. Verder is er in het dorp niet veel te zien. Nog wel een verwilderde botanische  tuin, waar nodig een tuinman doorheen moet maar dat is het dan ook. 



Als je zo door al die dorpjes rijdt gaan je wel dingen opvallen. Veel, ik denk, basisscholen, van fusies hebben ze hier waarschijnlijk nog niet gehoord, heel veel supermarkten, op hele korte afstand van elkaar, heel veel olijfbomen ,op de gekste plekken groeit er wel één, rommelige tuinen, ook bij mooie huizen, met grote bomen en verder geen gras of andere aanplant. Het is zo’n totaal andere aanblik dan in Nederland. Eén bijzonder verkeersbord zagen we. Ik denk niet dat wij die in Nederland hebben. Een waarschuwingsbord voor overstekende ouden mensen in het midden een oud echtpaar met een stok. Er zullen wel veel oude mensen wonen in dit dorp anders werd het er niet neergezet.
Freddy komt teruglopen met de vis; ik ga de sla doen en er een lekker sausje bij maken. Morgen naar Split; ben erg benieuwd wat die stad ons gaat brengen.

Beste vogelvrinden.
De vogel van gisteren is een groenling, geraden door Tom, goed bezig.
De stand is:
Beate 4
Tom 3
Het is voor mij heel moeilijk om nieuwe vogels te vinden hier. Op de camping zie je voornamelijk vinken en merels, mussen heb ik nog niet gezien.

De vogel van vandaag zag ik onder het rijden op een elektriciteit kabel zitten. Dus gauw remmen is de achteruit nog wel even een scooter ontwijken en een foto maken.

Ook deze is niet zo moeilijk je kunt dus altijd een gokje wagen.


5 opmerkingen: