woensdag 3 mei 2017

Dag 9


Als eerste moet ik natuurlijk even een pluim uitdelen aan manlief. De vis van gisteren was ontzettend lekker, heel goed schoongemaakt en samen met de sla en de gebakken aardappelen echt een vier sterren maaltijd. Als toetje Griekse yoghurt en die komt natuurlijk uit een pak, maar wel lekker!
Freddy liep vanmorgen om zeven uur al met de verrekijker en camera over de camping, maar helaas geen bijzondere vogels. Er zijn veel vinken, een aantal merels en dat is het dan ook wel zo’n beetje. De spoeling wordt dun wat de vogels betreft, er is ook weinig reservemateriaal.

Vandaag dus naar Split. Ik had al in het boekje van de ANWB gelezen dat het lastig was om de stad in te komen, een parkeerplaats te vinden en dan moet je ook nog weer terug natuurlijk. Het liep op rolletjes allemaal. Geen problemen gehad. De parkeerplaats was dicht bij de haven en het oude centrum, dus helemaal goed. De tourist information was dichtbij en met een plattegrond van de stad op pad. Het oude centrum is helemaal autovrij. Je kunt er ook niet rijden met een auto want de straten zijn zo smal, dat dat geheid krassen en deuken oplevert. De bevoorrading van de vele boetieks, grote modezaken, restaurants en cafeetjes, gebeurt met elektrische karren. Alles wordt daarmee vervoerd; het is prachtig om te zien en het geeft geen herrie, heerlijk! Hoogstens wordt er een keer geschreeuwd dat een toerist aan de kant moet want druk is het wel overal. Wat waren de Aziatische mensen weer goed vertegenwoordigd. In grote getalen, onder leiding van een gids, bezoeken ze de oude gebouwen. Het oudste gebouw, een paleis, stamt uit ongeveer 200 na Christus. Er is nog veel van over, dat goed bewaard en onderhouden is.




De straten van het oude centrum zijn allemaal van marmer. Grote stukken en allemaal glad en afgesleten. Een prachtig gezicht. Langs de haven, die erg groot is, loopt een prachtige boulevard met bankjes en vakken met planten. Daar tussen allemaal marmeren prullenbakken; onderin zit een plastic zak waar het afval in kan en bovenin zit een asbak. De asbakken worden goed gebruikt zagen wij. Er wordt nog erg veel gerookt overal. Ook worden de afvalbakken niet alleen geleegd door de gemeente maar ook door zwervers. Dit hadden we al een aantal keren eerder gezien, ook in andere plaatsen. Ook hele jonge zwervers zagen we, de leeftijd van onze jongens ongeveer, die met hun handen daarin graaien en kijken wat ze nog kunnen gebruiken. Ze hebben een plasticzak en een oude deken/kleed bij zich. Heel triest.




De mevrouw van de informatie vertelde ook nog dat er een mooi hooggelegen park was en als je boven was had je een prachtig uitzicht over de stad. Wij op weg, nadat we gegeten hadden. De weg voerde helemaal langs de haven en dan moest je op een gegeven moment naar boven. Je moest naar boven met trappen. Acht keer tientreden, de straat oversteken, weer acht keer tien treden.; het eind was nog lang niet in zicht. We hadden de hele dag al gelopen en we vonden het wel best zo.  Het hoogste punt dus bij lange na niet bereikt. Weer naar beneden via een andere weg en we kwamen toen door smalle  straten met leegstaande huizen, huizen half afgebouwd, overal troep, er stond een groot glazen gebouw met een glazen lift aan de buitenkant, helemaal leeg en overal troep en hoog gras; wat zonde allemaal. De economie zal nog wel weer flink aan moeten trekken hier om alles op te knappen en op te ruimen in de buitenwijken van de stad.



Nog een poosje op een bankje gezeten aan de haven met een ijsje, ja, ons eerste ijsje. Niet zo lekker als bij Talemini in Zutphen, maar dat kan ook bijna niet, zegt Freddy.
De terugweg verliep ook vlot en om half zes waren we weer op de camping. Een mooie stad en veel gezien vandaag.

Beste vogelvrinden,
De vogel van gisteren is een boeren zwaluw, geraden door snelle Beate.
De stand is:
Beate 5
Tom 3

De vogel van vandaag is geen gemakkelijke ik kon hem alleen maar tijdens de vlucht fotograferen, veel succes!  




4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zondag was het in Nederland heerlijk weer!!! Weer om bij Talamini een ijsje te scoren, nadat we bij de Wijnhuistoren een hapje hadden gegeten!!
    Vanaf maandag is het "petweer"!.......Nog lang geen weer voor een korte broek!!!!

    BeantwoordenVerwijderen