woensdag 17 mei 2017

Dag 23


Gisteravond besloten we toch om vandaag met eigen vervoer naar de Plivice meren te gaan. We hoefden dan ook geen wekker te zetten en konden op ons gemak aan de dag beginnen. Zo gezegd zo gedaan. We waren wel op tijd wakker, zo rond acht uur, en er was al veel geloop en geroezemoes op de camping. 

Ik vertelde gisteren al dat er hier heel veel Nederlanders  stonden. Vanmorgen waren dus al die Nederlanders aan het opruimen, snoeren inrollen, luifels indraaien enz.  Als jullie het programma: “We zijn er bijna”, wel eens gezien hebben, dan roept dit herkenning op. Achter elkaar vertrokken al die mensen en het viel ons op dat ze allemaal een ACSI sticker op de caravan of camper hadden. Een georganiseerde reis dus. De camping was daarna bijna leeg. Nu zijn er wel weer een aantal caravans gearriveerd. Freddy heeft nog een goede daad verricht vanmorgen.  Één caravan reed weg en had een poot van de caravan niet goed ingedraaid; Freddy is er achteraan gehold en gelukkig zag de bestuurder dat. Rijd je weg met een uitgedraaide poot dan krijg je problemen onderweg, bij drempels en verhogingen. Weer vakantie ellende voorkomen!



Wij waren om kwart voor vier weer terug van een prachtige dag in het natuurpark Plivice. Het park bestaat uit zestien meren en negentig watervallen. Sinds 1949 wordt het een nationaalpark genoemd en sinds 1979 staat het op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wij hadden al besloten om een tweedaags ticket te kopen omdat het best een groot gebied is en wij toch graag al wandelend alles  willen verkennen. We vertrokken hier om half elf . Het is een kwartier rijden dus je bent er zo. Eerst kaarten gekocht, voor twee dagen met twee personen is dat 360 kuna, 50 euro ongeveer. Auto parkeren, dat ging vlot en dan moest je naar een elektrische boot lopen die iedereen overzette en daar begon de wandeling die we vandaag wilden doen. 



Het was in het begin wel druk maar na verloop van tijd werd het steeds rustiger. Je kunt kiezen uit verschillende routes, lang, kort , bovenlangs de meren, onderlangs. Wij hebben alles gedaan en het is schitterend. 



De kleur van het water is turquoise, zo mooi! Boomstammen liggen al jaren in het water en zijn helemaal wit,door van alles wat er zich in de loop van de jaren op heeft vastgezet. Het water is zo helder, prachtig. De looppaden zijn van boomstammen gemaakt, afgewisseld met bos en zandpad; heel goed te doen. Je moet dan niet op teenslippers aan zo’n tocht beginnen want dan loopt het toch niet erg lekker, constateerden wij aan de hand van observaties. 



Een Nederlands echtpaar , zo rond de 60, schat ik, liepen op teenslippers, een korte broek en een hemdje. Wij liepen wel in korte broek maar met een fleece aan en sokken en bergschoenen aan; ook Freddy had een fleece aan. Ik ben meestal geen goede graadmeter als het om kleding gaat. We hebben dat echtpaar  nog wel teruggezien; ze stonden bij de bushalte. Er liep een busje als je van het ene naar het andere punt weggebracht wilde worden. Ik denk dat ze het ook wel frisjes hebben gehad af en toe.




Het water komt overal uit; het sijpelt naar beneden of het stort zich uit  rotsen en stenen. Het is moeilijk te beschrijven wat we allemaal gezien hebben; het is indrukwekkend. Veel bloemen, planten, overal watervallen, stroompjes, rustig water, hard stromend water, zo mooi. Morgen gaan we het andere gedeelte wandelen. Het weer wordt iets warmer hier maar de fleece en de sokken en schoenen gaan weer aan. Regelmatig zagen we weer groepjes Aziaten lopen vandaag. Vaak zijn ze heel fleurig en opvallend gekleed; wel heel mooi, vind ik.



We hebben wel wat vogels gehoord maar weinig gezien. Ook watervogels hebben we niet gezien; dat was opvallend. Wel veel insecten dus je zou denken een mooi gebied voor enorm veel vogels maar helaas!
Morgen het tweede deel van het park bekijken en dan weer verder  op vrijdag.


Beste vogelvrinden,
De vogel van gisteren was toch moeilijk te raden, de kleur leek een stuk donkerder dan in werkelijkheid, waarschijnlijk te wijten aan de lichtinval. Na verschillende pogingen is het Tom gelukt, het is een zwartkop.
De stand wordt hierdoor.
Beate 10
Tom 11
De vogel van vandaag kennen we allemaal, hij is in het riet gefotografeerd waardoor het waarschijnlijk weer moeilijk te raden is.

Succes!


4 opmerkingen: